Βιο
Η Γιούλη Βεντούρα γεννήθηκε στην Αθήνα, πήρε το δίπλωμα του τσέμπαλου τον Ιούνιο του 1999 με άριστα από τη σχολή Vignanelli στο Athenaeum με καθηγήτρια την τσεμπαλίστα και λογοτέχνιδα Μαργαρίτα Δαλμάτη.
Από το 2005 συνέχισε τις σπουδές της με τον prof. Gordon Murray καθηγητή στο Univertität für Musik und Darstellende Kunst της Βιέννης με τον οποίο μελέτησε έργα γερμανικού μπαρόκ καθώς και έργα 20 αιώνα.
Συνέχισε με την τσεμπαλίστα Blandine Verlet στο Παρίσι.
Συνεργάζεται με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών από το 2000 καθώς στο ωδείο Νικόλαος Μάντζαρος επι σειρά ετών θεσμοθέτησε τον κύκλο συναυλιών ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΓΡΑΦΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΕΜΠΑΛΟ υπό την αιγίδα της Ένωσης και πολλοί Έλληνες συνθέτες της έχουν αφιερώσει έργα όπως Μπάμπης Κανάς, Παύλος Βεντούρας Σπύρος Μάζης Κωνσταντίνος Λιγνός.
Ο Μίμης Πλέσσας το 2004 έγραψε και αφιέρωσε στη Γιούλη Βεντούρα το πρώτο κονσέρτο για τσέμπαλο Έλληνα συνθέτη, το οποίο παρουσίασε σε 1η εκτέλεση στις 25 Απριλίου 2005 στην αίθουσα Δαΐς, καθώς και αρκετά έργα για σόλο τσέμπαλο και μουσικής δωμάτιου.
Παρουσίασε το έργο After HandelsVesper του Gavin Bryars παρουσία του συνθέτη σε επίσκεψη του στην Αθήνα, το έργο ηχογραφήθηκε και είναι στο επίσημο site του συνθέτη ως ερμηνεία αναφοράς.
Το έτος 2010 συνεργάστηκε με την Ορχήστρα των Χρωμάτων ως σολίστ, ερμηνεύοντας σε πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα, το κοντσέρτο του Φίλιπ Γκλας υπό την διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη.
Το 2014 έπαιξε ζωντανά και παρουσίασε στο Τρίτο πρόγραμμα για πρώτη φορά στο ραδιόφωνο τις Παραλλαγές Γκολντμπεργκ του Ι.Σ Μπαχ.
Έχει ηχογραφήσει έργα για σόλο τσέμπαλο Γερμανών συνθετών, έργα Ελλήνων συνθετών καθώς και τις Παραλλαγές Γκολντμπεργκ.
Έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση του τμήματος Παλαιάς Μουσικής του Ωδείου Νικόλαος ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ.
Τo 2017 ίδρυσε και διευθύνει το σύνολο Παλαιάς Μουσικής Corde Varianti
… ΝΕΑ λαμπρή τσεμπαλίστα με υπέροχο τουσε και ρυθμική πλαστικότητα ….κριτική του Γιώργου Λεωτσάκου στην εφημερίδα Express 6-3-2010
EN EL FR